Съвети за почистване

Фирма Чисто е готова да ви помогне ако желаете да почистите сами своя дом, офис, магазин или вход. Можем да ви предоставим безценни съвети, с които вършим нашата работа качествено и бързо. Препоръчваме ви да използвате професионални уреди и препарати, с които вашата работа ще ви се стори като песен. Можете да ги закупите като ги поръчате от нашия онлайн магазин.


 

почистване в кухнята >
почистване в банята >
почистване на прозорците > 
забърсване на прах >
следремонтно почистване >
дезинфекция >
почистване на мухъл >
почистване на ламинат >


Почистване в кухнята

Почистването в кухнята обикновено е свързано с премахването на остатъци от готвене. Засъхналите мазнини се отстраняват с много търкане и повечето универсални обезмаслители не вършат работа, тъй като те са именно универсални – предназначени за почистване на всякакъв тип повърхности от всякакви замърсявания.
За почистването на засъхнали мазни петна, както и загар от различни храни и др. от всякакви устойчиви на препарати повърхности можете да използвате HMI Ovenlord. Може да се използва за почистване на почти всякакъв тип замърсявания от готвене, храни, напитки и др.
Може да се използва върху устойчиви материали: керамика, стъклокерамика, стъкло, неръждаема стомана, повечето пластмаси. Използвайте златното правило – ако не сте сигурни за дадена повърхност изпробвайте на малка скрита част, за да се уверите в устойчивостта и.

нагоре


Почистване в банята

Почистването в банята обикновено е свързано с премахването на котлен камък от различни повърхности.
Котления камък се образува от твърдата вода. След като тя изсъхне той остава видим и полепва по всякакъв тип повърхности. Котления камък обикновено се премахва с киселинни препарати.
Когато по повърхностите има голямо количество натрупан котлен камък е нужно да се използва силна киселина.
За някои повърхности не е добре да се използва периодично силна киселина. За периодична поддръжка препоръчване HMI Primasan.
Понякога е нужно и разтъркване за отстраняване на по-упорити замърсявания. За почистване на фаянс, фаянсови плочки и теракот можете да използвате абразивната черна гъба, а за почистване на повърхности, които може да се надраскат може да се използва бялата гъба за почистване на деликатни повърхности.

нагоре


Почистване на прозорци

Почистването на прозорци може да се раздели на три вида:
– почистване с пулверизатор и кърпа
– почистване с мече и перо (моп и скуиджи)
– почистване с пречистена вода

При почистването на стъклени повърхности с пулверизатор и кърпа най-често се използва от домакините вкъщи. Там прозорците обикновено са достъпни и това е най-евтиния и достъпен начин за почистване. Има голямо разнообразие от препарати, които обикновено струват до няколко лева. Можем да ви уверим, че употребата на по-скъп препарат няма да довете до задължително по-добър резултат при почистването. Препаратите сами по себе си немогат да накарат мръсотията да изчезне от повърхността. Затова по-важната част от почистването е да се използва чиста кърпа, най-добре микрофибърна.
Обикновено замазванията се образуват когато кърпата, която ползвате вече се е нацапала, а не защото „препаратът замазва“. В такъв случай най-добре е да вземете друга чиста и суха кърпа. Обърнете внимание, че дори и да изперете мръсната кърпа, тя ще продължи да замазва докато е мокра. Причината е, че чешмяната вода, с която е изпрана, съдържа много микроскопични частици, които след като засъхнат на стъклената повърхност стават видими и оставят впечатлението за замазване.

Почистването с мече и перо обикновено се прави от професионалисти, тъй като е нужно да се придобият известни умения преди да се стигне до задоволителни резултати.
Плюсовете при този метод е, че може да се използва на по-труднодостъпни прозорци, където почистването „на ръка“ не е възможно. Обикновено това са витрини на магазини и високи прозорци. Също така този метод е удобен за почистване на повърхности с по-голяма площ.
При почистването се използва моп за нанасяне на препарат и скуджи (перо с гума), което обира препарата и разтворената от него мръсотия. Употребата на кърпи е нужна само при забърсването по краищата на прозорците(няколко милиметра до дограмата), където е останал малко количество разтвор. Почистването се извършва доста по-бързо, но както вече споменахме са нужни известни умения. Обикновено се използват и алуминиеви телескопи като удължители. Можете да закупите професионални уреди за почистване на прозорци от нашия онлайн магазин тук >

Друг метод за почистване е чрез употребата на филтърни системи и помпи, които изпомпват пречистена вода, която след засъхване не оставя следи. Този метод обикновено се използва за външно почистване на фасадни прозорци. Извършва се посредством четка, с която се разтърква мръсотията и след това се изплаква с пречистената вода. Използват се алуминиеви телескопи, понякога с дължина до 15-20м.

нагоре


Забърсване на прах

 При забърсването на прах е важно да използваме качествени микрофибърни кърпи. Те имат свойството да събират мръсотията и да не я „пускат“, което означава че ще забършете праха по-качествено и няма да го разнесете или да го „вдигнете“ във въздуха.
Важно е да се отбележи, че употребата на препарат при забърсване с микрофибърна кърпа не е желателно, тъй като обикновено препаратите за мебели съдържат силикони и др. частици, които влизат във фибрите на тези кърпи и така те губят свойствата си. Затова препоръчваме първо да се използва суха или леко навлажнена кърпа с вода за забърсване на прахта, а след това с друга немикрофибърна кърпа да се нанесе полиращ препарат с антистатични свойства.

нагоре


Почистване след ремонт

След извършването на ремонт има остатъци от латекс, гипс, цимент, фугираща смес и др.
Засъхналият латекс е труден за премахване. И колкото по-скъп латекс е използван, толкова по-труден е за премахване от повърхностите, върху които е попаднал – дограма, первази, цокли, ламинат и др. Важно е да знаем, че след като засъхне, не можем да се надяваме че някой магически препарат ще го махне. Налага се да се почиства механично – напр. с гъба. Ние препоръчваме употребата на пад за почистване на деликатни повърхности, която няма да надере дограмата или други настилки. За твърди подови настилки (гранитогрес) може да се използва абразивен пад за по-лесно премахване. Препоръчваме да се използва намокрена с киселинен препарат – за по-бърз и добър резултат.
Гипс, фугираща смес и др. понякога се премахват лесно (с гореспоменатите гъби), но се появява другият проблем – след като се почисти и изсъхне всичко остава замазано и побеляло. Как да решим проблема? Употребата на киселинен препарат ще неутрализира остатъците от гипс, фугираща смес и цимент. За добър резултат препоръчваме употребата на чисти микрофибърни кърпи. Друг хитър трик е да се използва перо за почистване на прозорци, с което да се премахне всичката вода с препарат и остатъци от гипс и латекс. Така повърхността остава веднага суха и няма вероятност да се замаже.

нагоре


 Дезинфекция

При дезинфекцирането се могат да се използват редица препарати. Обикновено не е нужно да се прави дезинфекция в домовете, но знаем колко по-спокойни се чустваме,когато знаем че вкъщи всичко е хигиенизирано. За извършване на дезинфекция обикновено се използват препарати, които задължително се предоставят със сертификати.
Този вид препарати са задължителни за обществени заведения, но те могат да се използват и за вкъщи. Ние препоръчваме употребата на хлорни таблетки за дезинфекция, тъй като те са по-стабилни при съхранение. Разтварят се във вода и след това разтворът може да се използва за дезинфекция на всякакъв вид миещи повърхности, кухненска посуда, дори бели текстилни тъкани.
Такива таблетки са HMI Tabidez 56.

нагоре


Почистване на мухъл

Мухъл се образува когато има голямо количество влага. Обикновено това става когато има конденз по стените. Мухълът е вреден, понякога болестотворен, причинява неприятна миризва в помещението. Ако няма начин да премахнем източника на влага се налага периодично да третираме местата, където се появява мухъл. Добрата новина е, че на пазара има голямо разнообразие от продукти – и евтини и скъпи. Обикновено разликата е в марката, а съставът е приблизително еднакъв – основното вечество, което унищожава мухала е хлор. Той има дезинфектиращо действие, но също така избелва тъкани. Газът който се отделя (именно хлор) е задушлив и затова трябва когато нанасяте препарат помещението да е с максимално проветрение.
Препоръчваме да напръскате петната от мухъл директно, да се накиснат няколко минути и след това да се почисти с микрофибърна кърпа.

нагоре


Почистване на ламинат

Много често нашите клиенти се допитват за нас относно поддръжката на подови настилки от ламинат. Обикновено оплакванията са от това, че пода остава замазан. Причината за това е, че обикновените мопове не успяват да попият в себе си цялата мръсотия, а част от нея, разтоворена с водата, остава по пода.
Това, което ние винаги препоръчваме е да се използва микрофибърен моп за почистването. Той има отлични попивателни способности и събира в себе си мръсотията. След него пода не остава замазан, а самият той се почиства много добре. Ние предлагаме два варианта:
микрофибърен моп с резба – 5.50лв
микрофибърен моп без резба – 7.90лв
Разликата е в това, че мопът с резба е доста по-малък и може да се поставя на обикновена дръжка с винт конус. Подходящ е за домашна употреба.
Мопът без резба е по-голям и може да събира по-голямо количество мръсотия. Подходящ е за по-големи площи. Може да се пере в пералня, тъй като няма твърди части. За употребата му е нужно да се закупи и държач за моп.

нагоре