Как да почистя?

 Често си задавате въпроса  „Как да почистя?“

Ще ви дадем някои препоръки за това как да се справите с най-често срещаните замърсявания и тези които представляват най-голяма трудност за почистване. Ще се радваме да чуем и вашите предложения в коментарите отдолу на страницата.


Почистване на ръжда

Как да почистя петно от ръжда?
По принцип ръждата се премахва много трудно. Колкото повече време е престояла върху тъкънта толкова по-трудно ще бъде премахването на петното. От различните тъкани се премахва по различен начин:
– вълна – с амоняк и вода
– коприна и памук – първо се третира с лимонов сок и сол, а след това се се изплаква обилно със студена вода
– кожа – най-добри резултати се получават като се почисти със спирт и след това обилно изплакване със студена вода. Процедурата се повтаря няколко пъти.

 


Почистване на петно от вино

Как да почистя петно от вино?
Това са едни от най-трудните за премахване петна. Най-лесно се премахва, когато петното е прясно и все още не е изсъхнало. Трябва да се третира със сол и лимон и да се търка с чиста кърпа, докато се изчисти. Ако няма задоволителен резултат използвайте първо обезмаслител, а след това разтвор от белина. После изплакнете обилно с вода. Внимавайте с белината, тъй като може да избели материята. Желателно е предварително да проверите дали материята е устойчива на белина.

 

 


Почистване на петно от кафе

Как да почистя петно от кафе?
Пресните петна от кафе трябва да се посипят бързо със сол. Върху вълна петната се премахват с газирана вода. Ако петното е много упорито, можете да напръскате върху него глицерин, а след това амоняк. След това се изплаква обилно с вода. Ако материята, върху която е разлято петното от кафе е памучена, почистете с амоняк и след това изплакнете.

Вашият коментар